قطعات تشکیل دهنده برق خودرو
قطعات تشکیل دهنده برق خودرو چیست؟
به طور کلی برق خودرو شامل دو قسمت می شود:
🔹 قطعاتی که برق مصرف می کنند
🔹 قطعاتی که برق تولید میکنند
شما را در این مقاله با قطعات تشکیل دهنده برق خودرو آشنا می کنیم و توضیح کاملی درباره هر یک از این قطعات به شما خواهیم داد.
- باطری
- دینام
- شمع
- مدار های الکتریکی
- فیوزها
- کوئل
- دلکو
- سوکت ها
- کنترل کننده ها
مواردی که در بالا ذکر شده قطعات تشکیل دهنده برق خودرو است و در ادامه به هر یک از انها می پردازیم با ما همراه باشید
باطری
باطری یکی از مهم ترین قطعات تشکیل دهنده برق خودرو می باشد .باطری خودرو تا وقتی ماشین شما روشن باشد سیستم برق رسانی این ویژگی را دارد که برق مورد نیاز را از طریق تبدیل کردن انرژی مکانیکی تامین میکند.
اما با خاموش بودن خودرو وظیفه باطری خودرو این است که برق مورد نیاز قطعاتی شامل : برف پاک کن ، ضبط ، بالا بر های شیشه و… را تامین کند.
با توضیح موارد بالا باید گفت که باطری یکی از قطعات تشکیل دهنده برق خودرو می باشد.
باطری همان طور که گفتیم نقش بسیار مهمی در برق خودرو دارد و می توان گفت که اگر خودرو باطری نداشته باشد به هیچ عنوان روشن نخواهد شد. پس نتیجه می گیریم که یکی از اصلی ترین قطعات تشکیل دهنده برق خودرو می باشد.
نکته مهمی که وجود دارد این است که باطری خودرو باید بعد از 2 سال تعویض بشود.
دینام
قطعه بعدی از قطعات تشکیل دهنده برق خودرو دینام است که این قطعه با کمک سوخت می تواند انرژی مکانیکی تولید کند.
اصولا دینام انرژی مکانیکی موتور خودرو را به کمک تسمه دینام دریافت می کند و برق مورد نیاز قطعات و بخش های گوناکون خودرو را تامین می کند.
معمولا دینامها برق ۱۲ ولت از خود تولید میکنند، ولی در بعضی از خودرو ها ممکن است این عدد متفاوت باشد.
نکته قابل توجه این است که باطری خودرو در زمان روشن بودن ماشین شما از طریق تسمه دینام شارژ می شود.چنان چه دینام خودرو خراب باشد باطری خودرو کم کم از کار خواهد افتاد.
شمع
یکی دیگر از قطعات تشکیل دهنده برق خودرو شمع می باشد که کار آن ایجاد جرقه می باشد.
شمعها در تعداد سیلندرهای موتور نصب میشوند، به این صورت که هر سیلندر یک شمع دارد. هنگامی که سوخت توسط پمپ سوخت به سیلندرها تزریق میشود و همزمان با فشردن هوا توسط کمپرسور، شمع از طریق نیروی الکتریکی القایی که از کوییل هیجانی تامین میشود، شرارهای را ایجاد میکند که سوخت و هوا را درون سیلندر اشتعال میدهد. این اشتعال باعث انفجار مخلوط سوخت و هوا میشود و انرژی تولید شده توسط این انفجار به ترتیب به انتقال حرکت خودرو تبدیل میشود.
مدارهای الکتریکی
مدارهای الکتریکی در خودروها وسیلههای مهمی هستند که برای انتقال و مدیریت جریانهای الکتریکی بین قطعات تشکیل دهنده برق خودرو استفاده میشوند. این مدارها شامل یک یا چند قطعه الکترونیکی میشوند که جریانهای الکتریکی را کنترل و منظم میکنند. اصولاً مدارهای الکتریکی در خودروها برای کنترل اجزای مختلفی نظیر سیستمهای روشنایی، تعویض دنده، تنظیم ترمزها، سیستمهای امنیتی و بسیاری ویژگیهای دیگر استفاده میشوند.
مدارهای الکتریکی به وسیله سیمکشی به اجزای مختلف خودرو متصل میشوند و با کمک سنسورها، سوئیچها، رلهها و قطعات الکترونیکی دیگر، جریانهای الکتریکی را به تنظیمات مورد نظر تبدیل میکنند. به عبارت دیگر، مدارهای الکتریکی در خودروها برای ایجاد کنترل دقیق بر روی اجزا و سیستمهای مختلف خودرو و همچنین به منظور افزایش ایمنی، کارایی و راحتی راننده و مسافران استفاده میشوند.
فیوزها
فیوزها به عنوان وسیلهای اساسی در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو استفاده میشوند تا از جریان برق بیش از حد وارد مدارها جلوگیری کنند. هدف اصلی از استفاده از فیوزها این است که در صورت بروز اختلالات یا جریانهای بیش از حد، سیمهای نازک درون فیوزها به عنوان نقطه ضعیف قطع شده و از خطرات احتمالی ناشی از افزایش حرارت و خرابی سیستمهای الکتریکی جلوگیری کنند.
با استفاده از فیوزها، خطراتی که از جمله خرابیهای سیستم برقرسانی، آسیب به قطعات و حتی ایجاد آتش سوزی در موارد نادر ممکن است، به حداقل میرسد. این ابزارها در مسیرهای مختلف سیمکشی از قطعات تشکیل دهنده برق خودرو تا به تجهیزات مختلف نصب میشوند تا در صورت بروز مشکل، سریعاً و به شکل خودکار عملکرد آنها را متوقف کنند و از آسیب به مدارها و قطعات مهم جلوگیری کنند. این کارکرد حیاتی فیوزها در حفاظت از ایمنی و عملکرد بهینه خودروها را تضمین میکند.
کوئل
کوئل (ترانسفورماتور فشار قوی) و نقش آن در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو ایجاد جرقهای قوی برای اشتعال سوخت در موتور خودرو صحیح است. این ترانسفورماتور فشار قوی ویژگیهای خاصی دارد که به کوچک کردن ولتاژ از منبع برق ۱۲ ولت باتری به برق ۷۰۰۰ ولت برای ایجاد جرقهای کافی برای اشتعال سوخت نیاز دارد. این جرقه سپس در داخل شمع تشکیل میشود و اسپارک (جرقه) ایجاد میکند که برای اشتعال مخلوط سوخت و هوا در محفظه احتراق موتور استفاده میشود.
به وسیلهی کوئل، ولتاژ باتری که در ابتدا کمتر از ولتاژ مورد نیاز برای ایجاد جرقه بوده است، توسط فرآیند تبدیل و افزایش ولتاژ در کوئل به ولتاژ کافی برای ایجاد جرقه تقویت میشود. این فرآیند به این دلیل انجام میشود که جرقهای که در شمع ایجاد میشود، توانایی ایجاد اشتعال مخلوط سوخت و هوا را داشته باشد و به راحتی بتواند از محفظهی احتراق موتور عبور کند.
دالکو
در موتورهای چهار سیلندره، برای هر سیلندر یک شمع جهت ایجاد جرقه و اشتعال مخلوط سوخت و هوا وجود دارد. وظیفه دلکو (یا توزیع کننده) در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو این است که جرقهی ایجاد شده در کوئل را به ترتیب مناسبی به شمعها ارسال کند. این ترتیب ایجاد جرقه در شمعها بسیار مهم است تا اشتعال مخلوط سوخت و هوا به ترتیب صحیح در هر سیلندر رخ دهد و به عملکرد مناسب موتور کمک کند.
همچنین، اشاره کردید که در برخی سیستمهای برقرسانی جدید، دلکو با کوئل ترکیب شده است. این نوع سیستمها به نام سیستمهای دیجیتال توزیع کننده جرقه یا “DIS” شناخته میشوند. در این نوع سیستمها، هر سیلندر دارای یک کوئل مجزا برای ایجاد جرقه است و توزیع زمانی جرقه به صورت دقیق توسط یک واحد الکترونیکی انجام میشود.
سوکت ها
قطعاتی مانند سوکتها یا کانکتورها در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو که به نظر ممکن است به شکلی ساده و بیاهمیت به نظر بیایند، در واقع نقش بسیار مهمی در عملکرد صحیح و پایداری سیستمهای برقرسانی خودروها ایفا میکنند. اتصال صحیح و پایدار سیمها به این قطعات از اهمیت بسزایی برخوردار است.
خرابی یا کندی در سوکتها میتواند به عوامل مختلفی برگردد، مانند خوردگی، ترک خوردگی، تغییرات دمایی، لرزش و تکانهای مکانیکی و غیره. همچنین، آلودگیهای مثل گرد و غبار، رطوبت، روغن و مواد دیگر نیز میتوانند باعث مشکلات در اتصالات سوکتها شوند.در صورت خرابی یا کندی، تعویض آنها با مدلهای معتبر و با کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است تا عملکرد سیستمهای برقرسانی اتومبیل بهینه باقی بماند و مشکلات بیشتری ایجاد نشود.
کنترل کننده ها
کنترلکنندهها و سیستمهای کنترل در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو ها برای مدیریت و کنترل مصرف برق در قسمتهای مختلف خودرو به کار میروند. این کنترلکنندهها باعث میشوند که برق به قطعات مختلف فقط در زمانی که نیاز است، رسانده شود. این کار به بهبود کارایی و مصرف انرژی خودرو کمک میکند و همچنین از خرابیهای ناشی از برقرسانی بیش از حد به قطعات جلوگیری میکند.
برخی از مثالهای کنترلکنندهها شامل موارد : کنترلکنندههای روشنای، کنترلکنندههای حرارتی ،کنترلکنندههای ویندوز و آینههای برقی، کنترلکنندههای موتور می باشد. این کنترلکنندهها با توجه به اطلاعات دریافتی از سنسورها و سیستمهای مختلف، تصمیم میگیرند که کدام قسمتها نیاز به برقرسانی دارند و کی و چگونه این کار انجام شود. این به بهبود کارایی، کاهش مصرف سوخت و افزایش عمر قطعات کمک میکند.
سوالات متداول درباره قطعات تشکیل دهنده سیستم برق خودرو
قطعات تشکیل دهنده برق خودرو چیستند؟
- قطعات تشکیل دهنده برق خودرو رو شامل باتری، دینام یا آلترناتور، کوئلها، شمعها، سوکتها (کانکتورها)، فیوزها و کنترلکنندهها (کلیدها و دکمهها) میباشند.
قطعات تشکیل دهنده برق خودرو چه کاربردی دارد؟
- این قطعات به تغذیه و کنترل قطعات مختلف خودرو برای عملکرد صحیح و بهینه آنها کمک میکنند. برق از باتری گرفته و توسط دینام یا آلترناتور تولید شده به سیستمهای مختلف انتقال داده میشود.
کاربرد کوئلها در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو چیست؟
- کوئلها یا باباکها نقشی در افزایش و تقویت ولتاژ ایجاد شده توسط دینام یا آلترناتور دارند. این ولتاژ توسط کوئل به ولتاژ بسیار بالاتری تقویت میشود تا بتواند شمعها را به ایجاد جرقه برای احتراق سوخت در موتور ترغیب کند.
سوکتها در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو چه کاربردی دارند؟
- سوکتها یا کانکتورها به سیمهای مختلف امکان اتصال به قطعات مختلفی از جمله چراغها، دستگاههای الکترونیکی، کنترلکنندهها و غیره را میدهند.
وظیفه فیوزها چیست؟
- فیوزها در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو وظیفه محافظت از مدارها در برابر جریان برق اضافی یا خرابیها دارند. اگر جریان برق بیش از حد مجاز شود، فیوزها سوخته و مانع از وارد شدن آسیب به قطعات دیگر میشوند.
چرا دلکو یا کنترلکنندهها مهم هستند؟
- دلکو یا کنترلکنندهها در قطعات تشکیل دهنده برق خودرو وظیفه کنترل جریان برق به قطعات مختلف را دارند. این کنترلکنندهها با مدیریت جریان برق، از کاهش مصرف انرژی، بهبود عمر قطعات و کارکرد بهینه خودرو کمک میکنند.
آیا سوئیچها و دکمههای مختلف هم قسمتی ازسیستم برق خودرو هستند؟
- بله، سوئیچها و دکمههای مختلف در سیستم برق خودرو قطعات تشکیل دهنده برق خودرو برای کنترل مختلف اجزای خودرو از جمله چراغها، تزریق سوخت، تنظیم دما و … استفاده میشوند.
قطعات تشکیل دهنده برق خودرو چه وظیفهای دارند؟
- این سوئیچها و دکمهها با تعامل با کنترلکنندهها و سیستمهای مختلف، کارکرد اجزای مختلف خودرو را تنظیم میکنند و به کاربر امکان کنترل بیشتر را میدهند.
چه قطعات دیگری در سیستم برق خودرو وجود دارند؟
- در سیستم برق خودرو قطعات دیگری نیز وجود دارند که برای انتقال، تقویت و کنترل برق به قطعات مختلف خودرو استفاده میشوند. این شامل سنسورها، ایسیوها (مدارهای مجتمع) و سیمهای اتصالی است.